Kövesi Eszter Pszichológus

Párkapcsolat- és családterápia

A család az egyik legkomplexebb pszichológiai társas és érzelmi rendszer, amely az emberi kapcsolatok között létezhet – annak a lehető legépítőbb, de akár legrombolóbb mivoltában is. Az egészséges családon belüli kapcsolatok és párkapcsolatok adják a legnagyobb támogatást, amely szükséges az életben a testi és lelki egészség, immunegyensúly megtartásához. Biztos eligazodási pontot, támaszt és megerősítést nyújtanak a külső szociális világgal szemben, önértékelésünket, megküzdési képességünket növelik. A szerelmi és családi szeretetkapcsolatok felborulása, elakadása komoly pszichés következményekkel járhat, mely kihathat más kapcsolatokra, illetve az egyén pszichés és testi egészségére is. A kapcsolati feszültségek megjelenhetnek nyíltan, de gyakran áttételesen is, akár egy tünet formájában, legyen az testi vagy lelki jellegű. Ilyenkor fontos ránézni kapcsolati rendszerünkre, feltérképezni a családi struktúrát, a kötődési és kommunikációs mintákat, a transzgenerációs családi modelleket, és ezekre alapozva visszafejteni és megtalálni a tüneteknek, a kapcsolati kommunikáció elakadásának és az egyensúly megbomlásának okait. Innen kezdődhet majd az újraépítkezés és fejlődés. 

Amiben segíteni tudok:

  • párkapcsolaton, családon belüli nehézségek, feszültségek
  • párkapcsolati élethelyzetekben, fázisokban való elakadások
  • családi szociometria felmérése
  • családi és kötődési mintázatok, transzgenerációs modellek felfejtése
  • „családi, párkapcsolati önismeret” kialakítása
  • megfelelő megküzdési módszerek kialakítása
  • hatékony kommunikáció és kompetenciák fejlesztése
  • szexuális elakadások
  • családi veszteségek feldolgozása

A párterápián az adott párkapcsolat tagjai vesznek részt, a családterápiára érkezhetnek a családi rendszer azon tagjai, akik érintettek lehetnek a probléma kezelésében.

A terápia történhet egyéni és kettős vezetéssel is. Kettős vezetés esetén két terapeuta van jelen az üléseken, így erősítve a terápia dinamikáját, és a párkapcsolati kommunikáció és rendszer hatékony feltérképezését. Kolléganőmmel, Rády Eszter pszichológussal vezetjük a kettős vezetésű alkalmakat.

A terápia klasszikus rendelői keretek között zajlik, de egyes elakadásoknál javasolt a kihelyezett lovasterápiás helyzetek, módszerek megélése a terapeuta és a pár/család egyeztetése alapján. Erről többet olvashat a Lovasterápia menüpont alatt.