Kövesi Eszter Pszichológus

Lovasterápia

egyéni, pár és családi, céges

A lovak mellett az ember kiszakad a mindennapi élet forgatagából, s a természetben, a város zajától távol elengedi a napi problémákat, és – visszatérve eredeti, természetes állapotához – önmaga építésével, lelke gyógyításával foglalkozhat. A ló egy elfogadó, őszinte társ, egy olyan értelmes élőlény, aki nem ítél, nem különböztet meg, hanem egyszerűen és nyitottan fogadja az új ingereket. Érzékenyen reagál hangulatainkra, lelkiállapotunkra és viselkedésünkre, így közvetlen visszajelzést ad rólunk. Az általa tartott tükörben tisztán láthatjuk magunkat, ezzel segít abban, hogy változni, változtatni tudjunk. A pszichológiai lovasterápia a páciens, a terapeuta és a ló háromszögében zajlik, amikor is a páciens egyfajta önismereti folyamaton megy keresztül, ahol felfedezi saját értékeit, fejlődik a kommunikációja, megtapasztalja a megküzdés és hatékonyság élményét, mindezek által pedig csökken a szorongása, feszültsége, erősödik az önértékelése, a világba és önmagába vetett bizalma. A foglalkozások által erősödik a testi-lelki immunrendszer, a páciens erőt, hatékonyságot, harmóniát és békét él meg a lóval, mely segíti abban, hogy a hétköznapi élet kihívásaival is bátran szembenézzen.

Amiben segíteni tudok:

  • önismeret fejlődése, önbizalom növekedése
  • szorongás, stressz és érzelmi depriváció kezelése
  • asszertivitás, önérvényesítés fejlődése
  • megküzdés megélése
  • érzelmek, indulatok kontrollálása
  • kommunikációs készségek fejlődése
  • szociális helyzetek adekvát kezelése
  • magatartás- és teljesítményzavarok, beilleszkedési problémák kezelése
  • figyelem, koncentráció fejlődése
  • harmónia, nyugalom, elengedettség megélése

A lovasterápia módszere egyaránt ajánlott gyermek és felnőtt pácienseknek. A foglalkozások történhetnek földről, a ló mellett, illetve lóháton, aktív részvételi feladatok vagy passzív megfigyelő, akár relaxációs tevékenységek formájában. A lovas relaxációban az állat a lengő hátával, egyenletes, ritmikus mozgásával, meleget sugárzó testével biztonságot ad, és beleringat egy ellazult, nyugodt tudat- és lelkiállapotba.

Milyen módon történhet?

Egyéni terápia: A ló segítségével a páciens egyfajta önismereti folyamaton megy keresztül, melyben megtapasztalja, felfedezi belső értékeit és energiaforrásait, csökkenti szorongásait és feldolgozza problémáit, így segítve testi és mentális egészségét.

Párkapcsolat- és családterápia: A ló hidat képezve a családtagok között, segíti őket a nyílt kommunikációban, az egymásra való odafigyelésben, egymás motivációjának és a kapcsolaton belüli szerepek megértésében, valamint a megfelelő együttműködés megtalálásában.

Tréningek cégeknek: A ló segítségével a résztvevők felfedezik a hatékony és tiszta kommunikáció alapjait, megismerik egymás erősségeit és megküzdési stratégiáit, és (ezeket sajátjukkal összehangolva) felfedezik, hogyan lesznek képesek egymás érdekeit figyelembe véve hatékonyan együttműködni.